NinniYlikallio

Maitoteollisuuden talutusnuorassa

Suomalaiset ravitsemussuositukset kehoittavat juomaan maitoa 5- 6 dl päivässä.  Valion sivuilla lukee, että maidon juonti auttaa kehon hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja samaa todistelevat myös meidän ravitsemussuosituksissamme seisova maidon suositeltu määrä. Maito on oleellinen osa kokonaisvaltaista ruokavaliotamme ja meille suomalaisille on iskostettu ajatus, että maito, vain ja ainoastaan maito pitää luustomme kasassa. Useat tutkimustulokset osoittavat maidon lipittämisen kuitenkin turhaksi, tai jopa haitalliseksi. Korvat suljetaan ja mitään ei nähdä, vaikka ravitsemussuositustemme perustana on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan© mukaan kansamme terveys (ja ruokakulttuuri).  Ehkä ruokakulttuuri ja taloudelliset aspektit vetävät nyt pidemmän korren, kuin väestön terveys.

Maitoteollisuudelle ropisee tukia, kuten EU:n koulumaitotuki, jotta lapsemme oppisivat pienestä pitäen ”oikeanlaista” ravitsemusta. Valtion tuista maitoa sponsataan suurella kädellä verrattuna siihen, mikä menee esimerkiksi kasviksille, vaikka kalsiumia kansamme saa reilusti yli tarpeen, mutta  vihannesten syöminen on retuperällä. Maidon suosiminen johtaa siihen, että se saa maassamme paljon enemmän näkyvyyttä ja sitä kautta kuluttajia.

Valion sivulla lukee näin: “Maito juomana tai muina maitotaloustuotteina on neutraali tai sillä ei näyttäisi olevan tulehdusvasteisiin oleellista vaikutusta” (Valio).

Laktoosin hajoamistuote elimistössämme on galaktoosi, mikä tutkimusten mukaan edistää oksidatiivista stressiä, sekä tulehdusta elimistössämme. Maidon on tutkittu myös olevan linkkinä ylipainolle. Hiljattain valmistunut ruotsalaistutkimus osoitti lisäksi, että enemmän maitoa juoneilla oli suurempi kuolleisuusriski ja murtumat jopa lisääntyivät seuranta- aikana. Tutkimuksessa oli mukana 61433 naista ja 45339 miestä. Heidän maitotuotteiden kulutustaan seurattiin yhteensä yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Maidon yhteyttä myös autoimmuunisairauksiin on tutkittu ja etenkin huolta, ainakin allekirjoittaneessa herättää maassamme lasten valtava sairastumisen määrä 1 asteen diabetekseen.  Autoimmuunisairauksia on kahdeksaakymmentä erilaista, eikä altistavia tekijöitä (muuta kuin perintö) niihin tiedetä. Voimme vain arvailla. Intiassa tehdyssä tutkimuksessa (2015) havaittiin yhteys 1 tyypin diabetekseen, sekä lehmänmaitoon, yhdessä virusten ja gluteiinin kanssa.

Tulokset tutkimuksissa ovat samansuuntaisia ja jokainen tulos on osa aiheen laajaa meta- analyysiä, siksi niitä ei pitäisi maasamme painaa villaisella. Voivatko kaikkien kymmenten, ellei jopa satojen tutkimusten tulokset oikeasti olla väärässä, vaikka menetelmät ovat niissä erilaisia, maito on erilaista ja ihmiset ovat erilaisia. Lisäisikö asian tutkiminen ja tieto maasamme tuskaa? Kyllä, ainakin Valion mielestä, kertoo Yle (2014).  Syy- yhteyksiä ei päästä selvittämään, sillä maitoteollisuus ei ole halukas tekemään yhteistyötä julkisten tutkimusinstituuttien kanssa. Maitoteollisuus siis vie, ja valtio, sekä väestö vikisee.

 

Linkkejä:

http://yle.fi/uutiset/juommeko_maitoa_koska_se_on_kannattava_bisnes/6766804

http://suomenterveysravinto.fi/blogi/maidon-juonti-on-haitallista-osoitt...

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4212225/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän tuomaslantto kuva
Tuomas Lantto

Ravitsemussuosituksethan tekee aika erikoisesti valittu porukka, eikä niillä ole mitään tekemistä tieteen kanssa. Sääli sinällään.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Elimistön tottumuskysymys siitä kuinka vanhaksi maitoa voi juoda. Suomessa on poiketen juotu maitoa sekä piimää jo immet ja ummet aikuiseknakin vaikka muualla eurooppaa asianlaita on toisin. Yhdessä suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan suomalaisen suolisto ei ole tottunug runsaan vehnän ja muun valkeanviljan sekä papujen suureen kulutukseen mikä altistaa suolen ärsyyntymiseen ja saattaa aiheuttaa keliakiaan altistavaa sulinukan lähtöä (lähteenä vuoden 2010 kotsankirja). Samoihin aikoihin lehdissä il oitettiin mikä on uusi eurooppalainen pienempi suolankäyttö suositus mutta muistutettiin että pohjoimainen käyttösuositus on yhä Suomessa voimassa. Myöhemmät tutkimukset ovat myös osoittaneet että suomalaisilla esiintyy b, c, ja d-vitamiinien sekä omega-3 rasvahappojen, jodin, sinkin, kalsiumin, kalkin, mangesiumin ja raudan puutetta puutetta. En kuitenkaan usko että ykaikään Intiassa, Britanniassa tai Yhdysvalloissa tehty maitotutkimus kertoisi mitä suomalaisen suoli ja sen laktaasi-tuotanto sanoo maidon juonnista. Voi myös olla että kol esta maitolasillisesta on yhtäsuuri mahdollisuus saada sydänifarkti tai myy sydän sairaus oire kuin yli 6-8 tunnin nukkumisesta, ulko-ilmasta tai lihan syömisestä. Kuitenkin itse jos saisin kuitenkin päättää en vähentäisi tai kieltäisi suomalaisten maidon kulutusta mutta ohjaisin tukia enemmän vähemmän käsitellyn maidon tuottamiseen ja säilöntämenetelmiin.

Käyttäjän NinniYlikallio kuva
Ninni Ylikallio

Maitoahan ei yksin voi syyttää, kuten ei mitään muutakaan tekijää, sillä nyt puhutaan syytekijöistä, ei suorasta syy-seuraussuhteesta. Kyllä, voit saada jonkun maitoon(kin) liitetyn sairauden ilman, että joisit maitoa, jos muut palaset loksahtavat kohdilleen. Harmi, ettei maidon osallisuutta kuitenkaan meillä tutkita, vaikka meille ei kelpaa muiden tulokset.

Tuohon, että mitä jonkun muun maalaisen suolisto kertoo, mitä suomalaisen suoli sanoo maidosta, ihmettelen, sillä käytetäänhän meillä esimerkiksi hiiriäkin osoittamaan jotakin vaikutusta. Hiirikö ilmentäisi paremmin keskiverto- suomalaista?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ainakin euroopassa testataan hiirillä näiden hormoni ja stresstoimintaa ja on havaittu että näillä on niiltäosin erimittakaavassa samoja tekijöitä kuin ihmisillä (eli jostain on saatu ihmisten tutkimus arvot). Voisihan hiiret tietysti korvata vapaaehtoisilla mutta sitten greenpeace vaihtuu amnestiin. Toisaalta olisihan näillä ihmiskokeilla viihdearvoakin kun miettii vaikka ryhmää ihmisiä etsimässä ruokaa juomaa ja muitatarpeita sokkelossa.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Hankalaa ruokailu nykyisin, kun pitäisi välttää maitotuotteita, eläinproteiinia, hiilihydraattia/sokeria, rasvaa ja prosessoituja tuotteita. Ainut mitä saa hyvällä omallatunnolla syödä, ovat kasvikset.

Helpompi olisi kehittää pilleri, joita syömällä voi korvata ruokailun kokonaan.

Käyttäjän NinniYlikallio kuva
Ninni Ylikallio

Sanoisin, että ei pidä välttää, mutta syödä kaikkea kohtuudella. Myös esimerkiksi hedelmät lihottavat, jos niitä syö reilusti yli kohtuuden.

Toimituksen poiminnat