Rokotukset aiheuttavat infektio- oireita

Miksi rokotamme pienet lapsemme tauteja vastaan, joita meillä ei enää esiinny? Onko se vain lääkefirmojen bisnestä? Tämä on usean vanhemman ensireaktio kohdatessaan lapsensa kanssa rokotusohjelmamme. Rokotteiden vaarallisuudesta puhutaan aika- ajoin, ja miksi ei puhuttaisi. Olihan meillä se hätäisesti käyttöönotetun sikainfluenssarokotuksen aiheuttama narkolepsiafiaskokin. 

Suomessa on jo jonkin aikaa ollut havaittavissa pelkoa siitä, ovatko rokotteet sittenkään turvallisia. Rokotteista on kerrottu tulevan kroonisia sairauksia kuten esimerkiksi diabetesta ja autismia. Kroonisten sairauksien lisäksi rokotteista saa infektio- oireita. Tällainen pelon aiheuttama suunta on huolestuttava. Tutkittua näyttöä siitä, että pitkään käytössä ollut rokotusohjelmamme rokotteet aiheuttaisivat kroonisia sairauksia ei ole. Näyttöä tukee myös se, että krooniset sairaudet ovat olleet olemassa jo ennen rokotusohjelmaamme. Rokotuksista voi toki tulla haittoja, tai tautiin viittaavia oireita, mutta pääasia on se, että rokotteista saatava hyöty on mittakaavassaan huomattavasti suurempi, kuin haitat. Ohimenevä infektio on huomattavasti pienempi paha, kuin lapsen vammautuminen, tai kuolema.

Esimerkiksi voidaan ottaa meiltä aikaa sitten hävitetty tuhkarokko. Tuhkarokko on virustauti, joka kuulostaa kaukaiselta historialta. Meiltä Suomesta katsottuna näyttää siltä, että sairaus on kadonnut maailmankartalta ja sen voi lajitella mappi- Ö: hön, sekä unohtaa ikihyviksi. Tämä on juuri se syy, miksi tästä helposti tarttuvasta rokkotaudista on tärkeä puhua edelleen. Tuhkarokko luokitellaan vielä tänä päivänä yhdeksi maailman tappavimmista taudeista lasten keskuudessa. WHO (2015) kertoo, että vuonna 2014 tuhkarokkoon kuoli maailmanlaajuisesti 114 900 ihmistä. Suurin osa kuolintapauksista oli alle viisi vuotiaita lapsia. Tuhkarokko on yleinen etenkin Afrikan ja Aasian kehittyvissä maissa. Tuhkarokosta tekee tappavan taudin aiheuttamat mahdolliset komplikaatiot. Tuhkarokon sivutuotteena saa tavallisimmin tuhkarokkoviruksen, tai jonkin bakteerin aiheuttaman välikorvatulehduksen, sekä keuhkokuumeen. Vakavimpia komplikaatioita ovat enkefaliitit (aivotulehdus), mitkä voivat aiheuttaa keskushermostovaurion tai kuoleman. Sokeutuminen on myös mahdollista taudin edetessä. Tautiin ei ole virusta tuhoavaa lääkettä. 

Keski- Eurooppaa kauemmaksi ei tarvitse meiltä matkustaa, kun riskinä on tuoda tuhkarokkotartunta tuliaisiksi. Maahanmuutto voi tuoda myös mukanaan riskin jo hävitetyistä taudeista. Aina välillä tiedotusvälineet kertovat jostakin yksittäisestä tuhkarokkotapauksesta Suomessa, mikä on saanut aikaan epidemian kauhukuvat nousemaan pintaan. Muun muassa Helsingin Sanomat uutisoi (2014) tapauksesta, jossa Lohjalaisessa pienessä steinerkoulussa oli osa oppilaista laitettu kotikaranteeniin tuhkarokkotapauksen vuoksi. Lehti kertoo että, koulun oppilas oli tuonut tartunnan mukanaan Aasiasta. Tilanteesta teki erityisen hälyttävän se, että koulussa lasten rokotusprosentti oli vain 50%, kun väestöllisesti rokotusprosentti on 95%. Tauti saattaa myös itää jopa 21 päivää, joten tartunnan saanut oppilas on mahdollisesti tartuttanut jo ennnen oireiden alkamista muita oppilaita. Maailmalla ja meillä Suomessa uutisoitiin noin vuosi sitten, helmikuussa Berliinissä jyllänneestä tuhkarokkoepidemiasta. Berliinissä oli tuollon todettu jo yli 500 tuhkarokkotapausta, kouluja oli suljettu ja epidemia oli vaatinut ensimmäisen uhrinsa, puolitoista vuotiaan pienen pojan hengen. Uutisessa mainitaan, että Berliiniläislapsista 90% on rokettu tuhkarokkoa vastaan, mikä ei selvästikään riittänyt.

Vielä vuonna 2000 tuhkarokkoon kuoli maailmanlaajuisesti 535 000 ihmistä. WHO on pannut täytäntöön ohjelman, jonka päämääränä on muun muassa maapallo ilman tuhkarokkoa. WHO on asettanut tavoitteikseen, että vuoteen 2020 mennessä olisi kaikilla 194:llä WHO:n jäsenvaltiolla 95 prosenttinen roketesuoja. Tärkeintä on saada väestölle immuniteetti tautia vastaan. Tulokset voidaan saavuttaa yhteistyöllä, mutta suurin vastuu on jokaisella maalla ja yksilöllä itsellään. 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu