NinniYlikallio

Hoitajat, älkää marisko, vaan vaihtakaa alaa

Tässä ehdotettu ratkaisu, mikäli tällainen pienemmän palkan ala ei kiinnosta. Esimerkiksi insinöörinä voisi tienata enemmän.

Ylen kolumnissa (15.11.2016) Erkki Virtanen kirjoittaa, että miesten ja naisten palkkaerot johtuvat siitä, että naiset sattuvat hakeutumaan niin kutsutuille naisten- aloille, kuten hoiva- alalle, kun taas miehet hakeutuvat parempipalkkaisille miesten- aloille, kuten insinööreiksi ja paperikoneiden pyörittäjiksi. Virtasen keksimä ainoa ratkaisu palkkaeroihin on se, että miehiä pitäisi enemmän potkia naisten- aloille ja naisia taas estää samassa määrin hakeutumasta niille, niin palkkaeroja sukupuolten välillä ei olisi.

Mikäli mietimme kouluttautumista, on täysin selvää ja oikeutettua, että enemmän lukeneet ja alaansa oppineet saavat enemmän palkkaa työstään. Oppimista tapahtuu työvuosien karttuessa alalla, kuin alalla. Mielestäni ongelmana palkkaeroissa ei suinkaan ole hakeutuvuuden ohjautumisessa, vaan työn arvostuksessa ja siinä, mitä se tuottaa. Koulutusta esimerkiksi sairaanhoitaja saa opintopisteissä mitattuna suurinpiirtein saman verran, kuin ammattikorkeakoulutason insinööri. Sanotaan, että mahdollinen palkkaero johtuukin siitä, että hoitoala ei tuota ja sillä ei voi tehdä bisnestä. Olen myös kuullut, että koneiden parissa työskentely on haastavampaa ja virheet koneiden hoidossa voivat aiheuttaa katastrofin. Hyvä hoito ja terveydenhuolto, kuitenkin tuottavat yhteiskunnalle valtavasti terveytenä ja elinvuosina. Katastrofi aiheutuu myös ilman toimivaa terveydenhuoltoa. Tämän näkee maista, joissa toimivaa terveydenhuoltoa ei ole. Näissä maissa elinajanodote on puolet omastamme ja lapsikuolleisuus moninkertaista.

Onko hoitoalan työntekijät korvaamattomia. Kaikki varmasti myöntävät, että näin on, mutta hoitoalalle meneminenhän on ihan oma valinta ja jopa kutsumus. Vähän kuin hyväntekeväisyyttä, mikä näkyy pienempänä palkkana ja suurempana uhrauksena selkänahasta.  Voihan hoitoalan työntekijätkin hakeutua jollekin toiselle alalle, miesten- alalle, mistä maksetaan paremmin. Voiko todella? Pärjääkö yhteiskunta ilman hoitoalan työntekijöitä.

Siinä asiassa Erkki Virtanen on ihan oikeassa, että enemmän miehiä voisi virrata esimerkiksi hoiva-alalle. Ehkäpä palkat saataisiin nousuun ja ihmisten huoltamisesta tulisi vähintäänkin yhtä tärkeää, kuin koneiden huoltamisesta. Mikään kone, tai innovaatio ei tule kuitenkaan koskaan korvaamaan sitä, mitä toinen ihminen voi olla toiselle kuoleman, syntymän, tai sairauden hetkellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin, voisihan sitä kuvitella, että jos palkkataso ei tyydytä, olisi hakeutunut jo alun perin toiselle alalle. Vai tuleeko se hoiva-alan palkkaus ihan täytenä yllätyksenä?

Käyttäjän NinniYlikallio kuva
Ninni Ylikallio

Palkka ei tule yllätyksenä, mutta työn kuormittavuus, sekä se, kuinka paljon resursseja työ vaatii tulee monelle yllätyksenä. Ainakin muutaman väitöstutkimuksen mukaan. Joka toinen harkitsee alan vaihtoa ja osa vaihtaakin. Loputtomiin ei ole varaa menettää työntekijöitä, kun työmäärä ihmisten ikääntyessä kasvaa. Monella on kuva, että työ on helpompaa, kunnes kokeilevat. Näin taitaa olla myös sinulla.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ei minulla ole mitään (harha)käsitystä siitä, kuinka helppoa tai vaikeaa hoitajan työ on, enkä edes yritä väittää että olisi.

Sitä tosin uskallan väittää, että alan vaihto jää suurimmalle osalle puheen tasolle. Onnea vain yritykselle vaihtaa alalla, jolla työskentely on helpompaa + työpaikkoja yhtä hyvin saatavilla + palkka parempi.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Mites poliisin, sotilaan ja palomiesten ammatit? Alimitoitettu palkka ja ylikuormittava työ kussakin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Klassikkoselitys on ollut että "saa tehdä töitä ihmisten parissa".

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Ihmisillä on harhainen kuvitelma insinöörien palkoista Suomessa.
Saksassa ja Ranskassa onkin korkeat palkat, mutta ei täällä.

Media on syypää tähänkin.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Miksi vaihtaaa alaa? Itse näin sairaanhoitajamiehenä ajan vahvasti sellaista asiaa eteenpäin, jossa jokainen sairaanhoitaja olisi jonain päivänä yrittäjä. Sitten me voimme tehdä bisnestä ihmisten terveydellä siinä missä insinöörit tekevät työtä insinööreinä. Ajattele, eikö olisikin mukavaa, kun kuumeesi hipoisi neljääkymmentä, etkä pystyisi puhumaan, saati oikein hengittämäänkään ja paikalle tulisi ensihoitaja joka toteasi, että "no, 3000e. Voit maksaa luotollakin - sen verran maksaa happihoito matkalla sairaalaan." Luonnollisestikin ensiavussa sinua kävisi katsomassa 1 - 3 eri sairaanhoitajaa, 1 labratyöntekijä ja lääkäri. Jo ennen osastolle pääsyä olisit pystyssä noin 25 000e pelkästään siitä, että sinut otetaan sairaalaan. Sitä minä ainakin itse ajan eteenpäin. Sillä vain raha ratkaisee! (Huom. tämä ei kokonaisuutena välttis ihan pidä paikkaansa. Mutta voisi olla se skenaario johon aloituksen kaltaisilla päänavauksilla päädytään) :)

Käyttäjän NinniYlikallio kuva
Ninni Ylikallio

Loistavaa pohdintaa! Näinhän se usein on, että raha ratkaisee. Kenties palvelurakenneuudistus tekee tästä osittain totta. Tämän tekstin otsikko kuvaa sitä, mitä hoitajat yleensä saavat vastaukseksi, kun avaavat suunsa siitä, millaista työ todellisuudessa on ennakkokäsityksiinsä nähden. Suomessa on tehty muutamia väitöksiä siitä, miksi joka toinen hoitaja haluaa vaihtaa alaa. Sen sijaan, että näihin syihin tartuttaisiin, tulee viesti: "siitä vaan". Näitä syitä ei ole ainoastaan raha. Hoitajamitoituksen pienentäminen tuskin ainakaan auttaisi jo valmiiksi loppuunpalaneita.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Juu, hoitajamitoituksen pienenemisellä ajetaan mitä todennäköisemmin varsin nopeaa sukupolvenvaihdosta, jossa vanhempi - loppuun ajettu sukupolvi siirtyy "hoitajien amerikkaan" nopeammin kuin kukaan ehtii kissaa sanoa. Sillä se on edessä - halusimme sitä tai emme.

Itselleni on kovin vaikeaa selittää syitä, perusteluja tai edes hypoteeseja joiden varjolla me hoitoalalla työskentelevät ihmiset pidämme kynsin hampain kiinni potilaiden oikeuksista, potilaiden etuuksista, potilaiden hyvinvoinnista, kun samaan aikaan on olemassa osapuolia, joiden elämäntehtävänä ja tarkoituksena tuntuu olevan potilaiksi joutuneiden, vanhusten, mielenterveys - ja päihdepuolen asiakkaiden, huonosti toimeentulevien perheiden rankaiseminen kaikin mahdollisin ja mahdottomin keinoin. Ja ei - säästösyillä ei selitetä kaikkea. Otin tähän kantaa blogissani https://mielenkartta.wordpress.com/2016/11/15/sote...

Älä ymmärrä väärin - mielestäni hoitotyötä tekevien pitäisi myös saada osansa rahallisesta hyvästä. Joten; Tehdään tosiaan yhteiskunnasta sellainen, jossa mitään moraalia ei ole. Poliisit auttavat jos heille maksaa riittävästi. Sama koskee pelastuslaitosta. Ja sama koskee lääkäreitä, sairaanhoitajia ja putkimiehiä. Jatketaan tätä muutama elinaika ja kysytään sitten - mikä on tärkeää?

Nykyiselläänhän me olemme tämän vaiheen alkutaipaleella ja jokainen voikin todeta, että "kyllähän sitä nyttenkin joutuu maksamaan saadakseen palvelua". Nii-in. Mutta mitä jos me kaikki ajattelisimmekin niin, että kaikki palvelu on palveluntarjoajien päätettävissä.

Olisiko se Jeesustelua, kuten niin moni tällaisessa tilanteessa tuppaa sanomaan - vai olisiko se vain puhdasta kapitalismia; sitä huippuamahtavaa ajattelua, jossa rahalla saa ja hevosella pääsee. Mielestäni sellainen yhteiskunta - ja vasta sellainen yhteiskunta, jossa kaikella on todellakin hintansa - määrittää ihmiselle rationalistisemotionaalisella tasolla ne tosiasiat, joiden mukaan hän haluaa elää - ja joiden mukaan hän haluaa toistenkin ihmisten saavan elää. Eikä tämä ole mielestäni yhtään hyvä tapa oppia, mutta niin se vaan taitaa olla, että muulla keinoin eivät humaanit aatteet uppoa kollektiiviseen tajuntaan kuin sillä - että yhteiskunnan piilottelemat hirviöt vedetään sellaisenaan kansalaisten silmien eteen nähtäväksi ja kysytään, että "tämäkö nyt on sitten hyvä homma...".

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ratkaisu on toimiva, muttei kelpaa koska se perustuu ihmisten omiin valintoihin.

Pekka Pylkkönen

Sairaanhoitajan keskipalkka on kolme tonnia. Onko tämä nyt sitten hoitajan työstä huono palkka? Tuskin sentään.

Ehkä hoitajilla vain on hieman harhainen kuva suomalaisesta palkkahaitarista.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ja lopulta se ongelma ei ole palkka vaan ostovoima ja verotus. Esim. niille asumiskustannuksille ei vaan haluta tehdä mitään.

500€ lisää liksaa, nettona ehkä +300€ ja työnantajalle melkoisesti lisää kuluja.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Elämä tapahtuu kolmen viikon jaksoissa. Kolmeen viikkoon mahtuu yksi vapaa viikonloppu. Joulut, juhannukset, vaput ja pääsiäiset ollaan töissä. Nämä ovat kaikki realistisesti selitettävissä niin, että sairastelu - (Hoitotyötä tekevän ammattilaisen tarve) ei lopu päivällä kello neljältä maanantaista perjantaihin. Eivät sairaat ihmiset lopeta sairastamistaan viikonloppuisin, jouluisin, juhannuksin, pääsiäisin. Mielestäni sairaanhoitajan keskipalkka (riippuu minkä mukaan sitä sitten katsoo) on kohtuullinen. Ei kuitenkaan riittävä. Keskipalkka ei ole 3000e vaan pikemminkin jossain 2770e:n hujakoilla. Keskipalkka kehäkolmosen sisäpuolella on 3000e. Tämä vääristää kuitenkin todellisuutta. Asuinkustannukset kehä kolmosen sisäpuolella ovat 18% kalliimmat kuin muualla suomessa. Keskipalkan suuruuteen vaikuttavat myös vuorolisät, jotka kerryttävät sairaanhoitajan tilipussia 500 - 700e/kk. Oikein paljon juhlapyhiä tekemällä, kaikki viikonloput töissä olemalla lisät saattavat nostaa jopa sen 1000e palkkaa. Mutta se tarkoittaa vuorotyötä - aikaa poissa kotoa. Koko ajan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Miehiäkin sairaanhoitajina. Valittavatko hekin vai saavatko automaattisesti paremman palkan sukupuolen perusteella? Arvostan sitä työtä mitä naiset ja miehet tekevät potilaiden hyväksi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sairaanhoitajan keskipalkka on huomattavasti korkeampi, kuin Uuteenkaupunkiin palkattavien autotehtaan työntekijöiden palkat ovat. Uuteen kaupunkiin luvataan uusille työntekijöolle bruttopalkkaa 2.500 euroa / kk, joista maksettavilla veroilla sairaanhoitajankin on syytä palkkansa ansaita tai sitten etsiä niitä parempia työmahdollisuuksia.

Suomessa muuten on maailman eniten sairaanhoitajia / hoitajia / asukas koko maailman muihin maihin verraten - jopa Ruotsiin nähden ( OECD ) !

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Autotehtaassa työskentelee pääsääntöisesti 2. asteen koulutuspohjalla olevaa väkeä. Sairaanhoitajaksi pääseminen on alemman korkeakoulututkinnon takana. Lähihoitaja, joka on siis 2. asteen tutkinto - tienaa 1800 - 2100e/kk. Verrattuna kyseiseen autotehtaaseen palkassa on vielä kohtuurunsaasti nostamisen varaa.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Oli miten oli - ehdotan kaikille hoitajille, joiden mitta alkaa olemaan täynnä; opiskelkaa. Opiskelkaa ihan pirusti. Sitten kun meillä alkaa olemaan 400 000 työtöntä Terveystiedon maisteria, joista puolella on psykoterapeutin tutkinto ja työnohjaajan lisäkoulutus plakkarissa - eikä kukaan enää suostu tekemään sitä perustyötä, sairaanhoitajan työtä - niin silloin naamat mennevät mitä luultavimmin peruslukemille myös niillä, joille ratkaisu sairaanhoitajien raskaaseen työhön ja riittämättömästä palkasta "marisemiseen" on aina ollut "vaihda alaa". Ainahan niitä halpoja ja hyviä hoitajia saa kaakkois-aasiasta, Afrikasta ja varmaan Etelä-Amerikastakin.

Kovin moni vain tuntuu unohtavan, että kaikki on halvempaa juuri noilla alueilla; poliisit, palomiehet, insinöörit ja aluejohtajat. Varmasti insinöörinkin saa halvemmalla Guatemalasta kun oikein tinkaa. ;)

Käyttäjän atsoeerikainen kuva
Atso Eerikäinen

Ihan aluksi pitäisi verotuksen alaraja nostaa 20.000 euroon vuodessa. Sen hankkii 10 euron minimituntipalkalla ja saa olla kuukauden kesälomallakin. Kahden hengen perheessä se olisi 40.000 euroa. Jopa kannattaisi hankkia lapsiakin ja maksaa heidän päivähoitonsa (tietysti lapsilisillä). Asumis- ja toimeentulotukia ei tarvita. Kaikki työkykyiset työttömät pitäisi velvoittaa aluksi työhön 10 euron tuntipalkalla...Jos parempipalkkaista työtä löytyy, hakeutukoon sinne.

Jos noin 3.000 euroa kuussa ja vuodessa siis 36.000 euroa hankkivaa aletaan verottaa vasta kun tulot ylittävät 20.000 euroa, hän maksaa veroa vain 16.000 eurosta. Veroprosentti on reilusti alle 20 %. Kyllä pitäisi pärjätä, jopa ilman mitään muita tukia. Valtio menettäisi verotuloja, mutta säästäisi ainakin 8 miljardia euroa työttömyyskorvauksista ja asumis- ja toimeentulotuista.

Kun tulee hyvin toimeen näin verotetulla palkalla, varmaan mielellään tekee työnsä, raskaankin. Psykologisesti pääsyy turhautumiseen ja työuupumukseen on se, ettei palkalla tule toimeen. (Koskahan päättäjät sen tajuavat?)

Verotuksen lisäksi pitäisi alkaa suosia ns. "pätkätyötä". Varsinkin nopeasti lisääntyvän vanhusten hoitotarpeen hallinta tulee vaatimaan paljon lisää auttavia käsiä. Siihen sopisi hyvin pätkätyö, esim. 2 tuntia päivässä 6-7 päivänä viikossa 10 euron tuntipalkalla eli tulot olisivat kuukaudessa jopa 560 euroa (puhtaana käteen). Tällainen tulotaso sopisi hyvin eläkeläisille ja opiskelijoille. Pätkätyöläiset helpottaisivat huomattavasti kokopäivätyössä olevia ammattihoitajia vapauttamalla heidät rutiinitöistä vaativampiin tehtäviin.

Jos tekee 4 tuntia (a 10 e) 6 päivänä viikossa työtä, tienaa kuukaudessa 960 euroa. Kuudella tunnilla tienaa 1.440 euroa. Kahdeksan tunnin työpäivä onkin sitten jo täystoiminen ja tuottaa 1.920 euroa kuussa, 17.600 euroa vuodessa. Ihan hyvä palkka kouluttamattomalle, joka kouuluttautuu työtä tekemällä.

Tässä kuvatulla systeemillä toimitaan Japanissa tänä päivänä. Tokiossa melkein viikottain tarvitaan uusi vanhusten pälvelutalo ja niihin ammattihoitajia ja pätkätyöläisiä. Vaimoni (70v) käy joka päivä avustamassa vanhainkodissa (alzheimer) pari tuntia kerrallaan.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Näin 12 vuoden teollisuuden insinöörin kokemuksella kirjoituksen kuvaus insinöörien palkkatason perusteista ei päde.

Sairaanhoitajan palkka näyttäisi olevan 600 euroa alempi kuin projekti-insinöörin:
https://tyopaikat.oikotie.fi/palkkavertailu/Sairaa...
https://tyopaikat.oikotie.fi/palkkavertailu/Projek...

Yleisesti keskiansiot ovat paikoin samat:
http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

Insinöörialat eivät ole monoliitti. Alihankinnassa palkat voivat olla alemmat ja prosessiteollisuudessa korkeammat.

Eroja hoitajiin syntyy, koska insinöörien palkkoja ei katsota taulukoista vaan ruinataan pomoilta. Pätevä firmalle arvokas insinööri voi nostattaa palkkaansa, mutta hoitaja ei. Tärkeä ero on siinä, kuinka ison osan palkat vievät kuntien (siellä hoitajat ovat) ja teollisuuden menoista. Pitkälle automatisoidussa teollisuudessa palkat ovat esim. 20 % menoista, kun taas kuntien menoista taisi ainakin 60 % olla palkkoja. Niinpä osalla firmoista on varaakin joustaa palkassa, koneiden ansiosta.

Edelleen, jos firma tavoittelee ja saa voittoa, osaavat työntekijät myös tavoitella voiton mukaisia palkkoja.

Naiset valitsevat korostetummin työnsä hoivaviettinsä ohjaamana, kun miehet menevät enemmän rahan perässä. Ihmekkös silloin, jos sen tuloksena tienaavatkin enemmän.

Yksityisillä aloilla suhdanteet voivat viedä työn. Nyt esim. insinöörejä on 2-3 kertaa enemmän työttömän kuin ennen. Kannattaa siis katsoa koko eliniän palkkasummaa eikä tämän hetken palkkaa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Sellainenkin tuli nyt mieleen, että - käsittääkseni - sairaanhoitaja voi hypätä hoitajaksi missä päin Suomea tahansa ja on heti pian täysillä kehässä.

Insinööreillä on työpaikkaa vaihtaessa tavallisesti tuotteen opiskelu edessä ja kun maailma on täynnä erilaisia tuotteita, johonkin niistä erikoistuminen tekee sinusta erilaisen - ja taas arvokkaan pomolle. Liiketoiminnan opiskeluun pätee sama.

Toimituksen poiminnat