NinniYlikallio

Avoin kirje Opetushallitukselle: Lasten tasa-arvo ei toteudu

Meidän perheessämme ollaan uuden tilanteen edessä, sillä kaksi pientä aloittaa kunnallisen päivähoidon. Päivät vietetään opinpolulle valmistavan varhaiskasvatuksen parissa.

Päivähoitolaista leivottiin varhaiskasvatuslaki, joka tulee asteittain voimaan syksyyn 2017 mennessä. Varhaiskasvatuslaissa säädetään, että lapsen on saatava tasa-arvoista ja lasta syrjimätöntä varhaiskasvatusta. Lisäksi on asetettu, että "Päivähoitoa suunniteltaessa ja järjestettäessä on huomioitava lapsen etu. (8.5.2015/580)"

Saimme päiväkodista viestin, jossa kerrottiin, että toisen lapsemme ryhmässä järjestetään maksullista muskaria, johon kaikki tällä hetkellä osallistuvat. Maksu mietitytti, mutta emme halunneet lastamme eriarvoiseen asemaan, joten päätimme ilmoittaa hänet päiväkodissa järjestettävään harrasteryhmään. Olihan koko muukin ryhmä siellä ja lapsemme oli enemmän kuin halukas muskariin osallistumaan. Saimme musiikkiopistolta viestin, että ryhmät ovat täynnä, eikä uusia enää perusteta. Seitsemän kuukauden päästä, syksyllä voisimme yrittää uudestaan pääsyä päiväkodin muskariin. 

Lapsemme olisi siis ainoa ryhmästään, joka ei voi osallistua, kun muut menevät innosta hihkuen viettämään mukavaa musiikkihetkeä. Sanotaanko hänelle ovella, että ryhmään ei mahdu. Kaikki muut mahtuvat, paitsi sinä. Ei saisi koskaan olla lapsen vika, jos päiväkoti järjestää yksityistä palvelua hoitopäivän aikana, eikä ole huomioinut kasvavia ryhmäkokoja. Sekään ei ole koskaan lapsen vika, jos vanhemmalla ei ole rahaa kustantaa harrastetoimintaa kunnallisen päiväkodin hoitopäivän aikana. Sanotaanko lapselle ovella, että hänen vanhempansa eivät ole maksaneet, joten hän ei voi osallistua. Tiedän, että lasta yritetään varmasti ihan omaksi parhaakseen harhauttaa mukavalla piirustushetkellä, kun muut menevät laulamaan ja leikkimään, mutta tuskin tehoaa isompaan lapseen. Lapsi vääjäämättä kokee jäävänsä ulkopuolelle, olevansa epätasa-arvoisessa asemassa ja varmasti suree tätä. Tämä ei ole päivähoidon järjestämistä, niin, että lapsen etu toteutuu, kuten ei toteudu tasa- arvokaan. Tämä on suoraan verrattavissa siihen, että peruskoulu tarjoaisi ilmaista opetusta ja sitten vähän "laadukkaampaa" maksullista opetusta, johon kaikilla ei ole varaa ja johon mahtuu vain ensimmäisenä ilmoittautuneet.

Julkisen varhaiskasvatuksen tulee taata jokaiselle lapselle samat oikeudet, riippumatta vuodenajasta, tai perheen varallisuudesta. Kasvatuksemme ja opetuksemme on aina tähdännyt siihen, että jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet ja oikeudet. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän SeijaKastari-Johansson kuva
Seija Kastari-Johansson

Varhaiskasvatuspalvelutkin ovat tänä päivänä jakamassa sekä lapsiperheitä, että lapsia eri "kasteihin". Kunnat säästävät ja antavat rahaa yhdistysten ja yritysten tuottamiin palveleluihin joko palveluseteleinä tai yksityisen hoidon tukena. Monet yhdistykset ja yritykset joutuvat kuitenkin ottamaan perheiltä vielä ylimääräisen maksun. Näin hoitomaksusta tulee paljon korkeampi kuin kunnallisessa päviäkodissa. Tämä johtaa luonnollisesti siihen, että ne, joilla on rahaa, ne voivat valita päivähoitopaikkansa ja ne, joilla ei ole kymppiäkään ylimääräistä, eivät voi valita.

On selvää, että kunnat eivät selviä enää ilman yksityisiä päiväkoteja. Erikoista sen sijaan on se, miten yhteiskunnan verovaroja jaetaan eri päiväkotien välillä, vaikka kaikki, oli sitten kyse kunnan, yhdistyksen tai yrityksen päiväkodeista, tekevät tismalleen samaa työtä.

Ruotsissa tähän asiaan on puututtu jo kauan sitten. Siellä laki edellyttää kuntia kohtelemaan kaikkia palveluntuottajia samalla, tasavertaisella tavalla, riippumatta siitä, onko palveluntuottaja kunta, yhdistys vai yritys. Jokainen päiväkoti saa resurssinsa samoilla ehdoilla eikä perheiltä saa periä lisämaksuja.

Kirjoitin asiasta oman blogin juuri tänään, nimellä "Kokoomus ja Keisarin uudet vaatteet".

Käyttäjän NinniYlikallio kuva
Ninni Ylikallio

Olen sanaton. Maksullinen toiminta on ilmeisesti jatkunut jo vuosia.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Miten ihmeessä voi joku pikkulasten muskariryhmä olla täynnä niin, ettei yhtä vielä mahdu? Siellähän tehdään ryhmässä leikkejä ja lauletaan ym. Musiikkiopiston toimistolta voi toki tulla tuollainen kaavamainen vastaus, mutta nyt vaan suoraan yhteys muskarin ohjaajaan.

Käyttäjän NinniYlikallio kuva
Ninni Ylikallio

Muskarin ohjaajalle nimenomaan lähetin sähköpostin, että olemme halukkaita tulemaan mukaan, kun päiväkodista antoivat yhteystiedot.

Käyttäjän SuskiHali kuva
Suski Hali

Olisiko kyse ohjaajien määrästä ja turvallisuudesta? Muskaria kun sitoo samat ohjeet kuin varhaiskasvatusta, sillä varhaiskasvatuksessa säädetään suhdeluvut jotka ei saa ylittyä, 7 lasta yhdelle aikuiselle. Sillä kun toiminta tapahtuu lasten kanssa, kesken päiväkotipäivän eivät he voi ottaa riskiä lasten turvallisuudessa/ lapsimäärässä.

Käyttäjän NinniYlikallio kuva
Ninni Ylikallio

Silloin sitä ei saisi järjestää, jos kaikki mahtuvat mukaan, paitsi yksi. Uskon, että lapsiryhmien hoitajat eivät katoa minnekään muskarin ajaksi, vaan ovat edelleen vastuussa lapsista, sillä muskari järjestetään kuitenkin päiväkodin tiloissa.

Käyttäjän ElinaHelimki kuva
Elina Helimäki

Hyvä, että nostat esiin tämän selkeän perheiden eriarvoisuuteen liittyvän asian.

Mielenkiintoisesti samana päivänä täällä parikin blogitekstiä, joissa esillä kysymykset tästä perheiden eriarvoitumisesta. (Kastari-Johansson kirjoittaa asiasta koko palvelujärjestelmän näkökulmasta) On erinomaisen tärkeää, että meillä toteutuu varhaiskasvatuspalveluissa perheiden tasa-arvoisuus.

Olen varma, että teidänkin perheen kohdalla asia järjestyy niin, että lapsesi pääsee mukaan. Mielestäni on hienoa, että päiväkoti toimii tiiviissä yhteistyössä musiikin erityisammattilaisten kanssa. Pidän itsestään selvänä, että muskariin osallistuu myös lapsiryhmässä toimivia ammattilaisia. Muskarit eivät toimi varhaiskasvatuslain alaisina, vaan taiteen perusopetuksesta annetun lain alaisina.

Kerro täällä jatkossa, miten tämä perheenne tasa-arvoasia etenee.

Käyttäjän NinniYlikallio kuva
Ninni Ylikallio

Lupaan kertoa. Minustakin spesifimpi opetus on hieno asia, tai olisi, jos se olisi kaikkien saatavilla. Jokaisella lapsella pitäisi olla yhtäläiset mahdollisuudet osallistua päiväkodissa tarjottavaan toimintaan.

Käyttäjän NinniYlikallio kuva
Ninni Ylikallio

Vastaus muskarin opettajalta: "Hei,

Olen pahoillani tilanteesta! Pidän kuitenkin ryhmien kasvattamista turvallisuusriskinä, koska liikumme ja soitamme paljon. Mielestäni on myös tärkeää pystyä huomioimaan lapset yksilöllisesti.

Luotan siihen, että päiväkodin henkilökunta pystyy hoitamaan ja selittämään tilanteen ryhmässä parhain päin."

Käyttäjän SeijaKastari-Johansson kuva
Seija Kastari-Johansson

Komenttisi kertoo, että eriarvoisuus on totta monellakin tavalla varhaiskasvatuksessa, mutta siitä ei puhuta eikä nähdäkään. Kohta olemme tilanteessa, jossa päiväkodit alkavat myös valita lapsia, joten emme ole enää kaukana USAlaisesta päivähoidosta...silti tästä ei puhuta!

Mielestäni nyt pitäisi pikimmiten aloittaa keskustelua siitä, halutaanko me tätä kehitystä vai ei. Itse olen Ruotsissa tehdyn muutoksen puolesta puhuja. Siellä lain voimin siis päätettiin, että kunnat jakavat rahoituksen toimintaa varten samoin ehdoin kaikille päiväkodeille. Jokaisella kunnalla luonnollisesti on omat jakoperusteet, mutta samoin ehdoin. Se, kuka toiminnasta vastaa, kunta yhdistys vai yritys, sillä ei ole merkitystä. Eikä lisämaksua saa ottaa. Näin ei synny tilannetta, jossa ne. joilla on rahaa, voivat valita ja muut ottavat sen paikan minkä saavat.

Jokainen päiväkoti saisi siis samoin ehdoin rahaa. Se, mitä ko päiväkoti haluaa antaa/tarjota lapsille..yksi futiskerhoa, toinen muskaria, jne..jäisi siis päiväkodin asiaksi, mutta olisi vastuussa vanhemmille siitä, miten ja millä tavalla lapset voivat osallistua ko toimintaan. Ja mikä tärkeintä, ilman lisämaksua, maksusta huolehtisi ko päiväkoti. Muskariopettaja tekisi oman sopimuksensa muskarista päiväkodin kanssa ja vanhemmat oman hoitosopimuksensa päiväkodin kanssa. Ja..vanhemmat valitsisivat päiväkodin, joka tuntuu "omalta".

Käyttäjän NinniYlikallio kuva
Ninni Ylikallio

Niin valitettavasti on. Päiväkoti nosti kädet pystyyn ja neuvoivat olla ainakaan lapsen kuullen puhumatta muskarista. Näin toteutetaan lapsen etua.

Käyttäjän tarjalund kuva
Tarja Lund

Paljon vakavampi eriarvoisuus, jolla kauas kantoiset vaikutukset lasten hyvinvointiin, on miten päiväkotihoito laiminlyö vastaamisen alle kolmevuotiaiden kehityksellisiin tarpeisiin, jopa kieltäen niiden olemassaolon. Keskittyminen pinnallisiin epäoikeudenmukaisuuksiin on varmasti helpompaa kuin päiväkotihoidon vakavien ongelmien ja niiden vaikutusten kohtaaminen.

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen

Lyhyesti ja ytimekkäästi. Alle kouluikäiselle. Ei vielä tuoda "Selväksi". Miksi minä en . Lapsi ymmärtää, mutta toisaalta ei ymmärrä. Kyllä nämä palvelut pitää, toisella tavalla järjestää, ovat vaikka ulkopuolisten järjestämiä.

Toimituksen poiminnat